Esqueixada

Esqueixada

Avui us proposo una esqueixada, una amanida de bacallà de la gastronomia catalana. L'esqueixada és una amanida que es prepara amb bacallà i verdures. És ràpida i els seus ingredients són senzills, està molt bona i queda un plat molt complet.

El bacallà és un peix que dóna molt de si. A diferència d'altres, es conserva extraordinàriament bé després de passar un procés de salat i posterior assecat.

Aquest fet l'ha convertit en un peix utilitzat àmpliament, sobretot en els territoris interiors, on les dificultats per accedir al peix fresc tan abundant a les zones properes al mar, van fer que acabés sent pràcticament l'únic ésser marí present en moltes cases rurals del interior.

De la multitud de receptes elaborades amb bacallà, destaquem en aquest cas l'esqueixada: per la senzillesa, per la seva rapidesa en l'elaboració, per ser un plat deliciós i refrescant, ideal quan comencen a pujar les temperatures i ja no ens vénen de gust tant les sopes calents i plats contundents.

La recepta de l'esqueixada de bacallà no és més que una combinació de ceba tendra, pebrot verd i vermell, tomàquet, olives negres i bacallà degudament dessalat. Tot això amanit amb oli d'oliva verge extra i pebre negre.

Potser la principal dificultat rau en dessalar el bacallà però, afortunadament, aquesta part us la facilitarà el bacaladero on compreu el peix. Així doncs, no teniu excusa per intentar fer esqueixada de bacallà, un plat present en moltes cartes de restaurants catalans, sovint oblidat en els receptaris casolans.

Sens dubte el bacallà és un dels ingredients que donen més joc a la cuina. A més, el fet de poder tenir-lo fresc o dessalat amplia considerablement les seves possibilitats culinàries. Fred, calent, al forn, en carpaccio, ... qualsevol excusa és bona per delectar als nostres comensals amb el souvenir per antonomàsia d'Islàndia.

Precisament fa uns dies vam provar la brandada i ens vam quedar gratament sorpresos de lo bé que combina amb el codony i el pebrot rostit. Avui partim del mateix bacallà dessalat (en cas que ho comprem salat, el posem en remull durant 24 hores, canviant-li l'aigua un parell de vegades, i llest) amb el qual vam preparar la brandada.

Encara que, en aquest cas, el procés és molt més simple perquè ni tan sols coem el bacallà. Us presentem un dels entrants imprescindibles a la taula de la cuina catalana: l'esqueixada de bacallà.

El verb català esqueixar significa esmicolar amb les mans i no amb el ganivet. D'aquí que aquest plat sigui, bàsicament, bacallà dessalat cru esqueixat. Hi ha qui li afegeix ceba, pebrot vermell i verd, all i una vinagreta per donar-li més matisos al tema, encara que avui farem una versió mínima de l'esqueixada ja que tenim dos trossos de morro de bacallà de primera qualitat, i com amb tot a la cuina, com més simple, millor.

La esqueixada aporta una gran font de proteïna que ve del bacallà i amb pocs greixos, és bona com a primer plat o com a entrant, per a l'estiu és ideal ja que ve de gust consumir ben fresqueta i un bon amaniment que li donarà molt bon sabor. Cal anar amb compte amb el bacallà que no quedi molt salat o amanir amb poca sal.

Tipus d'recepta: Entrants

Racions: 4

Temps de preparació: 20 m

Temps de cuinat: 10 m

Temps total: 30 m

Ingredients

  • 300 gr. de bacallà sense espines
  • 1 ceba
  • 1 pebrot vermell
  • 2 pebrot verd
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 all (opcional)
  • 1 pot d'olives negres
  • oli
  • vinagre
  • sal

Preparació

El primer serà dessalar el bacallà, el posarem en remull 48 hores, anirem canviant l'aigua cada 12 hores. També hi ha l'opció de comprar-lo ja dessalat al punt de sal. Quan ja ho tinguem dessalat, el tallarem a tires finites, reservem.

Preparem les verdures, rentem els pebrots el vermell i el verd, tallem en trossos petits, pelem tallem la ceba, ho anirem posant en una font.

Rentem i trossegem els tomàquets ho posem a la font vam unes olives negres, senceres o picades, també afegim el bacallà a tires finites.

El tindrem a la nevera fins l'hora de servir-lo.

Preparem la vinagreta, en un bol posem una mica d'oli, vinagre, una mica de sal ja que el bacallà ja és salat i 1-2 alls molt picadets això és opcional, ho remenem bé i a l'hora de servir ho amanim. Servir-la ben freda !!!

Lo último